Invitatie in Maroc توبقال

Primul scop al excursiei este atingerea varfului Toubkal din Muntii Atlas. Cu altitudinea sa de 4165 m este cel mai inalt munte din Maroc si Africa de nord si un important pas pentru toti cei ce vor sa depaseasca bariera celor 4000 m. Prima ascensiune a varfului a fost realizata de trei francezi (Marquis de Segonzac, V. Berger și H. Dolbeau) in anul 1923.

In afara de altitudinea tentanta, zona Muntilor Atlas ofera peisaje deosebite, in conditii de vizibilitate buna distingandu-se clar spre sud desertul Sahara.

In afara de acestea interactiunea cu o cultura mai rar intalnita in zona europeana este foarte interesanta. Este vorba despre cultura berbera diferita de cea araba.

In a doua parte a excursiei vom vizita atat locuri sfinte pentru Islam cat si parcuri naturale cu peisaje de o exceptionala varietate.

 

Program

Ziua 1: Zbor Bucuresti – Marrakesh-transfer Imlil. Cazare hotel in Imlil

Ziua 2: Urcare Imlil (cca. 1700m altitudine) – Refugiul Toubkal (cca. 3200m altitudine). Aclimatizare in zona si pregatire pentru ascensiunea pe varf. Cazare la cabana.

Ziua 3: Ref. Toubkal – Varful Toubkal si coborare la Imlil. Startul va fi la ora 4 a.m. pentru a putea prinde rasaritul soarelui pe varf si a putea cobori in sat pentru relaxare si odihna. Cazare la hotel in Imlil.

Ziua 4: Transport Imlil – Marrakesh (65km). Vizitarea zonei istorice a orasului (Piata Djemaa el Fna, Bazarul, Moscheea al-Kutubyya, moscheea Ben Youssef). Cazare in Marrakesh.

Ziua 5: Excursie de o zi la cascadele Ouzoud. Cazare in Marrakesh.

Ziua 6: Excursie de o zi in valea Ourika. Plimbare cu camila. Cazare in Marrakesh.

Ziua 7: Zbor Marakesh – Bucuresti

 

Pretul este de 700 euro si include:

– transport dus-intors Aeroport-Marakesh-Imlil

– cazare in Marakesh, Imlil, pe munte

– mic dejun in Marakesh si Imlil

– mic dejun si cina pe munte

– excursiile de o zi

– taxele de intrare la muzee

– ghidaj si asistenta permanente

 

Nu sunt incluse in pret:

– biletele de avion

– mancarea in afara celor mentionate mai sus

– apa, sucuri si alte bauturi

– asigurari medicale

 

Echipamentul individual obligatoriu pentru munte va contine:

– bocanci de vara

– polar / fleece / windstopper

– haina de vant / ploaie cu gluga (hanorac, geaca etc)

– manusi

– caciula / fes / bentita

– rucsac de maximum 45 litri

– lanterna frontala cu baterii noi

– ochelari de soare

– crema de soare / strugurel de buze

– bidon pentru apa

– trusa medicala

 

Echipament optional:

– sac de dormit

– bete de tura

 

Scurta descriere a traseul pe munte

Vom porni dimineata din localitatea Imlil (cca. 1700 m altitudine) si vom urca timp de 4-5 ore pana la refugiul Toubkal aflat la 3200 m altitudine.

Pe drum vom vizita monumentul lui Sidi Chamarouch, loc sfant pentru berberi.

A doua parte a zilei va fi dedicata aclimatizarii si recunoasterii traseului spre varf. Aclimatizarea este importanta pentru reusita ascensiunii. In acest sens vom petrece cat mai mult timp in afara cabanei.

Dupa cina ne vom retrage la culcare pentru a fi odihniti in ziua urmatoare.

Ziua varfului va fi lunga. Plecarea este in jur de ora 4 a.m. si urcam 3 ore pana in saua dintre cele doua varfuri Toubkal – principal si secundar.

In functie de timp, zapada, conditia fizica a participantilor vom urca si pe varful secundar. Dar scopul este Djebel Toubkal, care, cu cei 4167m este cel mai inalt din Africa de nord si ofera privelisti impresionante asupra vastelor intinderi nord africane. Vom atinge acest punct in jurul orei 8 a.m..

Coborarea va fi fie pe acelasi traseu, fie pe o vale spectaculoasa din nordul varfului dupa care vom reveni inapoi la cabana.

Dupa un popas binemeritat incepem retragerea spre Imlil.

 

Excursiile de o zi

 Cascadele Ouzoud se afla la 150 k nord de Marrakesh, in provincia Azilal. Cele mai inalte ating inaltimi de 110 m. Vom urma un parcus in circuit, vom inltani maimute in libertate (macaci) si vom lua pranzul pe malul unui lac aflat in inima parcului, sub cascadele cele mai inalte. In aceeasi seara se va reveni in Marrakesh.

 

Excursia in Valea Ourika ne va purta inapoi in Muntii Atlas. Pentru cine a crezut ca Africa inseamna desert si piatra seaca aceasta vale fertila vine sa demonstreze contrariul si sa propuna culoarea verde a gradinilor. De pe spinarea camilei vom admira satele berbere si peisajele nealterate de “civilizatie” de sute de ani.

Cascadele din Setti Fatma (7 la numar) si raul Wadi vor completa peisajul.

Vom face un popas pentru pranz intr-o casa berbera traditionala si vom vizita un atelier in care se femeile prepara diverse propuse din ulei de argan.

In aceeasi seara se va reveni in Marrakesh.

 

Observatii

Tura pe munte se adreseaza celor care au experienta minima de mers pe munte vara in Carpati si care au echipamentul obligatoriu descris mai sus.

Grupul este de minimum 4 persoane si maximum 8 persoane.