Ski de tură în Piatra Mare

Pentru că luna ianuarie a anului 2017 a fost generoasă cu noi și zăpada a fost abundentă, am organizat câteva ieșiri de ski de tură în Piatra Mare. Spre deosebire de Cristianul Mare (Postăvarul) amenajat pentru ski alpin, Piatra Mare, mult mai “lăsata în pace” de avântul “civilizator” al oamenilor, se pretează foarte bine la ski de tură.

Platoul din zona vârfurilor înalte, drumurile forestiere de la baza masivului, potecile largi și accesibile și, nu în ultimul rând, prezența cabanei la peste 1600 m altitudine, fac din acest munte o țintă predilectă a celor care practică atât drumeția de iarnă cât și skiul de tură.

În zilele din prima jumătate a lunii ianuarie am fost în zonă pe skiuri urmând traseul: Dâmbul Morii-Cabana Piatra Mare pe Drumul Familial-Vârful Piatra Mare-stâna Pietricica-Cascada Tamina-Timișul de sus.

Zăpada perfectă, înghețată și compactată în zona platoului somital și afânată (pulver) în zonele umbrite (păduri, drumuri forestiere) au făcut din această tură simplă, dar solicitantă, un frumos traseu pentru acest tip de activitate.

Poienile înecate în zăpadă și cei 6 km de drum forestier spre Timiș, dar și zona vârfului Piatra Mare au fost parcurse pe skiuri, urcate și coborâte, pe parcursul câtorva zile de vis.

Ceața și viscolul din zilele precedente turelor au oferit un surplus de spectaculozitate peisajului, îmbrăcând fiecare ramură de brad sau colț de stâncă în chiciură și modelând cornișele de pe creastă.

Cu doar o săptamană în urmă parcursesem traseul spre cabana Piatra Mare pe Drumul Familial, dus-întors, prin pulver neantins și temperaturi de -21 grade.

În săptămânile care vor urma vom organiza și alte ture pe skiuri în diverse masive din Carpați: Neamțului+Baiului, Bucegi, Iezer-Papușa și Retezat.

 

Posted in Noutăți, recomandate and tagged , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *